Βέντλα – Το Ξύπνημα της Άνοιξης του Frank Wedekind
Το Ψυχορροπία ανέλαβε τη ψυχολογική ανάλυση των ρόλων στην θεατρική παράσταση “Το ξύπνημα της Άνοιξης”, η οποία πραγματεύεται την επίδραση του συντηρητισμού στην εφηβική ιδιοσυγκρασία.
Ο Frank Wedekind τολμά να γράψει στα τέλη του 19ου αιώνα ένα έργο πρόδρομο για μεταγενέστερες επιστημονικές προσεγγίσεις της εφηβικής σεξουαλικότητας. Έργο ασύμβατο με τις ιδέες και τα ήθη της εποχής του, θεωρήθηκε απαγορευμένο και ανέβηκε για πρώτη φορά δεκαπέντε χρόνια μετά τη συγγραφή του.
Στο προσκήνιο έρχεται η ιδιαίτερη περίoδος της μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Μία ομάδα νέων πασχίζει να διαχειριστεί και να κατανοήσει τις σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές της ηβικής περιόδου σε ένα περιβάλλον που επιβάλλει τη χαλιναγώγηση των ορμών και της λίμπιντο. Αναίσχυντα αμφισβητούν κάθε ηθική και προσπαθούν να διαμορφώσουν τη σεξουαλικότητά τους. Από την άλλη μεριά η οικογένεια, το σύστημα εκπαίδευσης και οι κοινωνικοί φορείς συντηρούν το φαύλο κύκλο του πουριτανισμού ταΐζοντας αναμασημένη τροφή τους νέους. Εγκλωβισμένοι σε βαθιά ριζωμένα κατάλοιπα και ταμπού του παρελθόντος δαιμονοποιούν καθετί που παρεκκλίνει από τους ηθικούς κώδικες και ξεστρατίζει από την πεπατημένη οδό.
Οι ενήλικες παρουσιάζονται μόνο μέσα από οθόνες, κυρίως με λόγο παραινετικό ή επικριτικό, νουθετώντας τους αμοραλιστές νέους και αποτρέποντάς τους από το να δοκιμάσουν κάτι νέο, χαρακτηρίζοντάς το επικίνδυνο ή απρεπές. Δημιουργούν κλώνους τους με αρμόζουσα συμπεριφορά. Οι ενήλικες δεν χρωματίζουν τη φωνή τους- βγάζουν τον ήχο της λογικής. Θεματοφύλακες των χρηστών ηθών και πολέμιοι κάθε αποσταθεροποιητικού παράγοντα, εκφράζουν τις αντιλήψεις του μέσου «συνετού» ανθρώπου. Καλλιεργούν το φόβο προκειμένου να καρπωθούν την υποταγή. Τίθεται επίσης το θέμα της αιδούς · κατά πόσο είναι έμφυτη ή επίκτητη και αν έχει δια βίου επιρροή στη συμπεριφορά και στις επιλογές των ανθρώπων.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το πότε γράφτηκε. Επιχειρείται μια ψυχαναλυτική προσέγγιση των εφήβων εν γένει και όχι των συγκεκριμένων ηρώων του έργου. Το ξύπνημα της Άνοιξης παραπέμπει στην εφηβική έξαρση και στο καινούριο που έρχεται να ανατρέψει το παλιό- στάσιμο. Η περιέργεια και η αμφισβήτηση, ίδιον των νέων, αποτελούν την εφαλτήριο δύναμη που τους δίνει την ώθηση να ξεφύγουν από τη γυάλα που τους προετοιμάζει για την απότομη ωρίμανση. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το έργο αποτελεί μία διασκευή της αλληγορίας του σπηλαίου του Πλάτωνα, προσαρμοσμένη στην εφηβεία.
Συντελεστές :
Μετάφραση: Ντίμη Θεοδωράκη
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης
Επιμέλεια Μετάφρασης: Ντίμη Θεοδωράκη & Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης
Πρωτότυπη Μουσική: Ιωάννης Βουδούρης
Φωτισμοί: Αντώνης MorganΚωνσταντουδάκης
Σκηνικά: Φωτεινή Αλεξοπούλου
Κοστούμια: Eva Doppelgänger
Κινησιολογία: Μαρία Στεφανίδου
Χορογραφία: Βασίλης Σκαρμούτσος
Επιμέλεια Μακιγιάζ: Ζηνοβία Ευθυμιάδη
Εκτέλεση Μακιγιάζ: Δήμητρα Σταυροπούλου
Make Up Artist: Χρύσα Μιχαηλίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Υρώ Μακρή
Κινηματογραφικό Μέρος: Ομάδα NAIL
Φωτογραφίες: Σάκης Αναστασόπουλος
Ψυχολογική Ανάλυση Ρόλων: Ιάκωβος Σιανούδης & Εύη Καπασακαλίδη – Ψυχορροπία
Hair Styling Κινηματογράφησης: Χρήστος Νικολής & Χρύσα Μιχαηλίδου
Ερμηνεύουν:
Θεατρικό Μέρος: Λίνα Φούντογλου,Αλέξανδρος Χούντας,Χρηστίνα Γαρμπή, Εύα Φρακτοπούλου
Κινηματογραφικό Μέρος: Ακύλλας Καραζήσης, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Μαρία Σκουλά, Κώστας Ανταλόπουλος, Γιάννης Παπαγιάννης, Δανάη Παπουτσή, Στέλιος Καλαϊτζής, Δημήτρης Όντος, Έλενα Σταματίου, Διονύσης Στραβοράβδης, Φελίς Τόπη, Μαρία Στεφανίδου, Βασιλική Μαυρίδη, Βασίλης Ζώης και Ελένη Μολέσκη.
ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ Κ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 20.30 ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ.
Κείμενο: Β. Μαστορόπουλος (Θέατρο.gr)



