Σεμινάριο “Διαχείριση Άγχους”, 10.01.2016

Το Ψυχορροπία σε συνεργασία με τον ιστότοπο Ψυχαγγίζειν διοργάνωσαν επιτυχώς το θεωρητικό-βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Διαχείριση Άγχους», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 10.01.2016, συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών στο χώρο του Ψυχορροπία, με Εισηγητές τον κο. Ιάκωβο Σιανούδη, Bsc-Ψυχοθεραπευτή και την κα. Μαρία Κουσαντάκη, Σύμβουλο ψυχ. υγείας-Msc. in Integrative Counselling & Psychotherapy. 

Στόχος του σεμιναρίου ήταν να γνωστοποιηθεί τι δημιουργεί το άγχος, αλλά και πως αναπτύσσεται σε μία τόσο μεγάλη τροχοπέδη της ζωής των ανθρώπων. Αντιμετωπίζοντας το άγχος ως δομικό στοιχείο της προσωπικότητας, μέσα από την θεωρία της ψυχοδυναμικής προσέγγισης, προσεγγίσαμε το άγχος από την πηγή της δημιουργίας του: τις σχέσεις δηλαδή με τις πρωτόλειες φιγούρες• τους γονείς.  Επιπλέον, με τη  γνωσιακή συμπεριφορική προσέγγιση, προσανατολισμένη στο παρόν, έγινε κατανοητό πως οι σκέψεις μπορούν, σε αρκετές περιπτώσεις, να γεννήσουν αγχώδη συναισθήματα, αλλά και να προδικάσουν καταστάσεις λειτουργώντας καταδικαστικά για το άτομο. Πέραν της ψυχοεκπαίδευσης, το σεμινάριο, στάθηκε και στην εφαρμογή όλων των χρήσιμων τεχνικών στο εδώ και τώρα μέσα από πλήθος βιωματικών ασκήσεων και παιγνίων. Μέσα από το βίωμα ο κάθε συμμετέχων μπόρεσε να σταθμίσει τα θεωρητικά κομμάτια στον εαυτό του, αλλά και να δει πως ο ίδιος ανταποκρίνεται στην αλλαγή που είναι ικανά να προσφέρουν. Η ποικιλία των επιλεγμένων ασκήσεων καθώς και ο πολύπλευρος χαρακτήρας τους να αγκάλιασε τόσο το λογικό όσο και το συναισθηματικό κομμάτι του καθενός για μία ολοκληρωμένη εμπειρία στην κατανόηση και αντιμετώπιση του άγχους.

cover 2

«Ολοκληρώνοντας το σεμινάριο, δύο εικοσιτετράωρα μετά, και το ίδιο συναίσθημα αγαλλίασης εξακολουθεί να είναι παρόν. Αυτό είναι κάτι που οφείλεται στους συμμετέχοντες αφού ο καθένας έκανε το δώρο στον άλλο να εσωτερικεύσει κάτι από αυτά που μοιράστηκε…
Μέσα από την συνάντησή μας είδαμε τους προβληματισμούς που βιώνει ο καθένας τόσο σε λογικό όσο σε συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο και αυτό ήταν κάτι που μόνο η αθρόα που βιώσαμε θα μπορούσε να δώσει. Μέσα από εκείνη, ακούσαμε την οπτική του καθενός όταν οι αγχογόνοι παράγοντες νοτίζουν τον ψυχισμό του, καθώς σκοπός μας δεν ήταν να βρούμε το άγχος πίσω από τον άνθρωπο αλλά τον άνθρωπο πίσω από το άγχος.
Οι συμμετέχοντες αγκάλιασαν την προσπάθειά μας και με κάθε τους ιστορία αυτό γινόταν όλο και περισσότερο πράξη. Όλο και περισσότερο, διανυόταν αυτή η αόρατη απόσταση από τον εσωτερικό εαυτό στον έξω κόσμο και οι προβληματισμοί του καθενός έρχονταν στην πραγματικότητα. Από μόνο του, αυτό, ήταν μία απάντηση σε οτιδήποτε βασάνιζε τον καθένα αφού το άγχος μοιράζεται την μοναδική ιδιότητα να απομακρύνει κάποιον από τους άλλους και να τον κλείνει στον εαυτό του, με τον ασαφή χαρακτήρα του.
Ορμώμενοι από αυτό, ήταν σημαντικό να έχουμε όσο το δυνατόν ευρύτερη προσέγγιση σε αυτό, λοιπόν. Εκεί που το στόμα ένιωθε ενδοιασμό να μιλήσει, το έκανε το σώμα μέσα από τα εκπαιδευτικά παιχνίδια ρόλων ενώ εκεί που το σώμα ένιωθε να κλειδώνει, κάτω από την πίεση, οι κοινές εμπειρίες έδιναν όσο θάρρος χρειαζόταν και ανέπνεε, ξανά…
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθένα, ξεχωριστά, αφού η επικοινωνία και το μοίρασμα είναι οδοί που χρειάζεται να τους περπατήσει τόσο εκείνος που νιώθει να υποφέρει όσο και εκείνος που επιθυμεί να τον βοηθήσει. Στην πορεία, όμως, αυτό που γίνεται κατανοητό είναι πως το αποτέλεσμα είναι αμφίδρομο μιας και οι δύο αποκαλύπτουν τα νωθρά κομμάτια τους και επιτρέπουν στον άλλο να τα θεραπεύσει.
Κλείνοντας, αισθάνομαι πως το σεμινάριο για το άγχος χάρισε σε όλους κάτι παραπάνω από ένα αίσθημα ικανοποίησης ή μία χαρούμενη σκέψη. Έδωσε στον καθένα μας μία συνολική λογικοσυναισθηματική εμπειρία που μπορούμε να εσωτερικεύσουμε και να την χρησιμοποιούμε για να αντλήσουμε δύναμη όποτε το χρειαζόμαστε…»
Ιάκωβος Σιανούδης, Bsc-Ψυχοθεραπευτής

«Σε έναν κόσμο όπου το άγχος αποτελεί πιστό μας σύντροφο, αλλά και μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας, η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το άγχος είναι σχεδόν επιτακτική. Στο παρόν σεμινάριο αναλύσαμε τις πτυχές του άγχους, τόσο σε ασυνείδητο, όσο και σε συνειδητό επίπεδο, ενώ απώτερος στόχος ήταν η κατανόησή του και σε πρακτικό επίπεδο. Μέσα από βιωματικές ασκήσεις και παιχνίδια, ειδικοί και συμμετέχοντες, γίναμε ένα, κατανοήσαμε, συμφιλιωθήκαμε, μοιραστήκαμε, βιώσαμε έμπρακτα τι είναι το άγχος γενικά, αλλά και ειδικά για τον καθένα. Σε ένα περιβάλλον ζεστό και φιλικό, που αποτέλεσε πρωταρχικό παράγοντα αίσθησης ηρεμίας στη διεκπεραίωση μίας ημερίδας με θέμα το άγχος. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, καθώς και βαθύτατη εκτίμηση σε όλους που με τη συμμετοχή τους βοήθησαν στο να βιώσουμε την ουσία του θέματος της ημερίδας».
Μαρία Κουσαντάκη 
Σύμβουλος ψυχ. Υγείας-Msc. in Integrative Counselling & Psychotherapy

12540600_824088361035882_8041723381356377430_n

logo2

Facebook Twitter Google+ LinkedIn