Τα σημάδια ότι χρειάζεστε χώρο στη σχέση & τι να κάνετε

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, MSc
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Είναι απόλυτα φυσιολογικό σε κάποια περίοδο της σχέσης σας να χρειάζεστε περισσότερο χώρο και να μην το συνειδητοποιείτε καν. Το «στάδιο του μήνα του μέλιτος» μιας σχέσης είναι μια υπέροχη στιγμή, γιατί όλα είναι τόσο νέα, συναρπαστικά και συχνά δεν χορταίνετε ο ένας τον άλλον. Είναι μια στιγμή να γνωριστείτε και να θέλετε να περάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί.

Αν και αυτό είναι φυσιολογικό, δεν προορίζεται να διαρκέσει για πάντα, καθώς συχνά αναφέρεται ως το πρώτο στάδιο μιας σχέσης, από όπου δύο άνθρωποι που είναι μαζί ξεκινάνε και προχωράνε. Σε μια υγιή σχέση, είναι συνηθισμένο να μην συμφωνείτε πάντα και να μην απολαμβάνετε εξίσου κι οι δύο τα ίδια πράγματα. Εξάλλου, είστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι με δύο διαφορετικά υπόβαθρα και διαφορετικές ανάγκες στη ζωή.

10924153_relationship

Μερικοί άνθρωποι αγαπούν να είναι συνεχώς μαζί με το ταίρι τους όλη την ώρα ενώ σε άλλους αρέσει να περνούν χρόνο μόνοι τους. Έχετε ποτέ συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεστε λίγο χώρο στη σχέση σας; Εάν αυτό έρχεται ως ανάγκη συχνά αλλά δεν καλύπτεται, μπορεί αυτό να σας κάνει να απομακρυνθείτε και να νιώσετε αγανάκτηση για το άλλο σας μισό.

Επομένως, πόσος χώρος σε μια σχέση θεωρείται «φυσιολογικός»; Εγώ θα πω ότι οι σχέσεις δεν έρχονται με εγχειρίδιο χρήσης κι είναι στην ευχέρεια και τη διάθεση του καθενός από το ζευγάρι να «ανακαλύψει» τις ανάγκες του συντρόφου του, να τις ακούσει αλλά και να ακουστεί, φυσικά.

Παρακάτω είναι μερικά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να είναι καιρός να πάρετε λίγο χρόνο μακριά από το αγαπημένο σας πρόσωπο, είτε πρόκειται για χρόνο που θα τον καταναλώσετε εντελώς μόνος, είτε για να συναντήσετε την οικογένεια τους φίλους σας, ίσως ακόμη και να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι.

Σημάδια ότι χρειάζεστε περισσότερο χώρο σε μια σχέση και τι να κάνετε γι ‘αυτό

1. Μαλώνετε περισσότερο
Συχνά, όταν δεν έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας, διαπιστώνουμε ότι επιλέγουμε ο ένας τις συνήθειες του άλλου που μπορεί να μας οδηγήσουν σε διαφωνίες ή τσακωμούς για τα πιο ανόητα πράγματα. Μπορεί ακόμη και να είναι πράγματα που δεν σχετίζονται με τη σχέση σας, αλλά έχουν μεγάλο αντίκτυπο σ’ αυτήν επειδή βρίσκεστε πάντα στη σκιά του άλλου. Μαλώνοντας για ανόητα πράγματα, προσπαθείτε να πείτε στον σύντροφό σας ότι νιώθετε πνιγμένοι από την έλλειψη χώρου, γι’ αυτό καλό θα ήταν να μιλήσετε και να του πείτε πώς νιώθετε.

Εάν νιώθετε ότι χρειάζεστε λίγο χώρο στη σχέση, δοκιμάστε να περάσετε ένα Σαββατοκύριακο χωριστά, συχνά αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να κάνετε τα δικά σας πράγματα, αυτό θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα αμέσως και θα εκτιμάτε ο ένας τον άλλον περισσότερο όταν βρίσκεστε.

2. Ενημερώνεις τον σύντροφό σου για κάθε απόφαση που παίρνεις
Εάν πιάσετε τον εαυτό σας να ενημερώνει τον σύντροφό σας όταν πηγαίνετε στη δουλειά ή όταν πηγαίνετε να πιείτε έναν καφέ, μπορεί να αποτελεί ένα σημάδι ότι χρειάζεται να αφήσετε λίγο χώρο στη σχέση. Αυτή η δυσκολία σας να κάνετε οτιδήποτε χωρίς να το πείτε πρώτα στον σύντροφό σας είναι ένα σημάδι συνεξάρτησης, η οποία θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε μια σχέση ελέγχου.

Εάν συνηθίζετε να λέτε στον σύντροφό σας για την πιο μικρή απόφαση που παίρνετε, προσπαθήστε να το κάνετε χωρίς να τον ενημερώσετε. Πήγαινε στη δουλειά, πιες αυτόν τον καφέ ή πήγαινε στο γυμναστήριο. Μην ξεχνάτε, μπορούσατε να κάνετε πράγματα μόνοι σας πριν γνωριστείτε.

3. Οι ιδιαιτερότητές τους δεν είναι πλέον «ιδιαίτερες»
Διαπιστώνεις ότι οι συνήθειες του που κάποτε της έβρισκες ότι ήταν χαριτωμένες δεν είναι πια; Τότε θα μπορούσε να είναι καιρός να πάρετε λίγο χώρο ο ένας από τον άλλο.
Εάν το μάσημα τους ή ο τρόπος που γελούν σας εκνευρίζουν, θα πρέπει να ζητήσετε λίγο χώρο στη σχέση και να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας, ώστε αυτά τα κάποτε χαριτωμένα χαρακτηριστικά να μην σας φθείρουν. Ποιος ξέρει, με λίγο χρόνο, μπορεί να αρχίσετε να τα βρίσκετε ξανά χαριτωμένα!

4. Το να περνάτε χρόνο μαζί δεν είναι πλέον τόσο διασκεδαστικό
Οι βραδιές ταινιών της Παρασκευής ήταν πιο διασκεδαστικές, αλλά τώρα είναι κάπως… βαρετές; Εάν στέλνετε μηνύματα ο ένας στον άλλο τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσπαθήστε να μην επικοινωνείτε και περιμένετε να δείτε ο ένας τον άλλον από κοντά.

Όταν μπαίνουμε σε μια ρουτίνα με τους συντρόφους μας, η ασφάλεια αυτή μπορεί να φαίνεται εξαιρετική, αλλά μπορεί να χάσει τη διασκεδαστική της ελκυστικότητα. Εάν πάρετε λίγο χώρο, αλλάξετε συνήθειες και βραδιές ταινιών, θα κάνει τα πράγματα πιο συναρπαστικά.

5. Δεν θέλετε να προσκαλέσετε πουθενά τον σύντροφό σας
Το να πιείτε έναν καφέ μαζί το απόγευμα της Κυριακής μπορεί να ήταν το καλύτερο κομμάτι της εβδομάδας σας, αλλά τώρα σας αρέσει να πιείτε αυτόν τον καφέ μόνοι σας για να έχετε λίγο χρόνο παραπάνω για τον εαυτό σας;

Δεν θέλετε να προσκαλέσετε τον σύντροφό σας επειδή δεν θέλετε την παρέα του. Μπορεί να αισθάνεστε παγιδευμένοι και απλά να χρειάζεστε αυτόν τον χώρο. Το να θέλεις να κάνεις πράγματα χωρίς αυτόν είναι απολύτως φυσιολογικό και κάτι για το οποίο πρέπει και οι δύο να προσπαθήσετε να αποδεχτείτε.

6. Νιώθετε αγχωμένοι
Σας συμβουλεύουμε να πάρετε λίγο χώρο μακριά από οτιδήποτε σας αγχώνει, είτε είναι δουλειά, είτε μια τοξική φιλία ή ακόμα και την ίδια τη σχέση σας. Αν νιώθετε άγχος, αξίζει να κοιτάξετε όλες τις πτυχές της ζωής σας και να δείτε αν είναι ο σύντροφός σας που σας προκαλεί άγχος ή κάτι άλλο.

Εάν αναγνωρίσετε ότι το άγχος προέρχεται από τον σύντροφό σας, το να αφήσετε λίγο χρόνο να σκεφτείτε με τον εαυτό σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι σας αναστατώνει και να το αντιμετωπίσετε μετά μαζί σαν ομάδα. Αυτό θα σας κάνει πιο δυνατούς ως ζευγάρι.

7. Παραμελείτε τα ενδιαφέροντά σας
Αν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που είχατε χρόνο να διαβάσετε ένα καλό βιβλίο, να κάνετε μανικιούρ, να κάνετε μάθημα γιόγκα ή ακόμα και να πάτε μια βόλτα, τότε είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να ξεκινήσετε να κάνετε μερικά από τα πράγματα που αγαπούσατε πριν γνωρίσατε τον σύντροφό σας.

Μπορεί κι εκείνος να νιώθει το ίδιο και αυτό θα σας κάνει να αγαπάτε τον χρόνο που περνάτε μαζί. Όταν μπορείτε να κάνετε σχέδια για να κάνετε κάτι μαζί που ταιριάζει στα ενδιαφέροντά σας, θα κάνει τους συντρόφους σας να νιώθουν ξεχωριστοί και να ανυπομονούν πραγματικά για τον χρόνο μαζί σας.
Ο χώρος σε μια σχέση δεν είναι κακός, είναι υγιής.

8. Αισθάνεστε βαριεστημένοι
Μπορεί να είστε πολύ ερωτευμένοι με τον σύντροφό σας, αλλά υπάρχουν και φορές που βαριέστε; Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει τότε ίσως είναι σημάδι για εσάς ώστε να ασχοληθείτε με κάποια από τα παλιά σας χόμπι ή να ξεκινήσετε κάποια νέα. Φροντίστε να βλέπετε πιο τακτικά μερικούς από τους φίλους σας και ίσως έτσι να εισάγετε έναν αυθορμητισμό στη σχέση σας.

9. Νιώθετε πνιγμένοι
Έρχεται ένα σημείο σε κάθε σχέση όπου η εμμονή που έχει ο ένας για τον άλλο γίνεται υπερβολική. Όπου κι αν κοιτάξεις, ο σύντροφός σου είναι εκεί. Συχνά μπορεί να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε ή νιώθετε ότι σας πνίγει κάτι ή κάποιος.

Πρέπει να μιλήσετε και να ζητήσετε λίγο χώρο στη σχέση σας. Μπορείτε να προσπαθήσετε να τους καθησυχάσετε ότι ο χώρος σε μια σχέση δεν έχει κρυφές ή δεύτερες σκέψεις, σημαίνει απλώς ότι θέλετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας.

Εάν κάποιο από αυτά τα σημάδια κάνει νόημα και για τη δική σας σχέση, είναι εντάξει να ζητήσετε από τον σύντροφό σας λίγο χώρο για να δείτε την οικογένεια, τους φίλους ή ό,τι άλλο σας ευχαριστεί.

Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε χώρο στη σχέση, να αφιερώσετε χρόνο για να θρέψετε και να τροφοδοτήσετε τη ζωή σας και όχι μόνο ο ένας με τον άλλον. Δίνοντας στη σχέση σας ελευθερία, χώρο, κατανόηση και σεβασμό θα την κάνει πολύ πιο δυνατή, πιο ευτυχισμένη και ποιοτικότερη.

Πολλοί άνθρωποι παλεύουν με το πώς να ζητήσουν χώρο σε μια σχέση χωρίς να στενοχωρήσουν τον άλλο, αλλά εφόσον μπορείτε να εξηγήσετε γιατί το χρειάζεστε χωρίς να πληγώσετε τα συναισθήματά τους, τότε πολύ πιθανό κι εκείνοι να είναι υποστηρικτικοί σε αυτήν την επιλογή σας.

Εξώφυλλο: Painting by Ish Gordon

Facebook Twitter Google+ LinkedIn