Γιατί τα παιδιά δυσκολεύονται να νιώσουν ευτυχισμένα;

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, MSc
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια|

Στο παρελθόν, δεν υπήρχαν τόσα πολλά παιδιά που βαριούνται. Τα παιδιά ήταν σε θέση να «εφευρίσκουν» τρόπους για να διασκεδάσουν και να μην εξαρτώνται από τη διασκέδαση που μπορεί να προέλθει από κάτι ή κάποιον άλλο.

Τότε, τα παιδιά χρησιμοποιούσαν τη φαντασία τους για να διασκεδάσουν. Παρόλο που ενίοτε δημιουργούσαν προβλήματα με τη φαντασία τους, ωστόσο υπήρχαν και πολύ καλές στιγμές μεταξύ αυτών. Γι’ αυτά τα παιδιά, η παιδική ηλικία ήταν γεμάτη με πράγματα που μπορούσαν να κάνουν και να διασκεδάσουν, ενώ η ιδέα ότι μπορεί να βαρεθούν, δεν υπήρχε.

Τα παιδιά που βαριούνται είναι, ουσιαστικά, ένα σύγχρονο φαινόμενο. Στις μέρες μας, τα παιδιά είναι εξαρτημένα από άλλους ανθρώπους και πράγματα για να ψυχαγωγούνται. Κατά μία έννοια, μπορεί κάποιοι να τα θεωρούν «τεμπέλικα».

boredom598X5681-881x499

Ο πραγματικός λόγος που βαριούνται τα παιδιά

Το φαινόμενο των παιδιών που βαριούνται σχετίζεται με πολλές σύγχρονες πτυχές της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης και της εξέλιξης της τεχνολογίας. Ίσως όχι όλα τα παιδιά, αλλά σίγουρα τα περισσότερα, φαίνεται να έχουν χάσει την επαφή τους με το πώς να διασκεδάζουν και έχουν πέσει θύματα των smartphones τους, των φορητών υπολογιστών και των ψηφιακών παιχνιδιών τους.

Ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι μας έχουμε ασχοληθεί με κάποιου τύπου βιντεοπαιχνίδια κατά καιρούς, αλλά όχι με την ίδια συχνότητα και διάρκεια όπως τα σύγχρονα παιδιά. Πλέον, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα παιδιά είναι σε θέση να παίξουν από τη στιγμή που θα ξυπνήσουν, μέχρι την ώρα που θα ξανακοιμηθούν. Μερικές φορές δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε πώς αντέχουν και το κάνουν αυτό.

Η επίδραση της τεχνολογίας στα παιδιά που βαριούνται

Ποια είναι η απόδειξη αυτού του φαινομένου; Δυστυχώς, τα παιδιά περνούν τουλάχιστον εφτά ώρες ασχολούμενα με κάποια συσκευή τεχνολογίας. Δηλαδή, μία ώρα περισσότερο από ότι περνούσαν πριν από πέντε χρόνια. Αν έχετε παιδιά, παρατηρείστε πόσο χρόνο ξοδεύουν στο τηλέφωνο, στον υπολογιστή τους και σε οποιαδήποτε άλλη παρόμοια συσκευή.

Όμως, για να εξηγήσουμε γιατί έχουμε περισσότερα παιδιά που βαριούνται, θα πρέπει να συγκρίνουμε ορισμένες δραστηριότητες του “τότε” με το “τώρα”. Ένα πράγμα που έχει αλλάξει την κοινωνία μας είναι η συχνότητα και ο τρόπος με τον οποίο διαβάζουμε. Η ανάγνωση είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να εξασκήσουμε τη συγκέντρωση των παιδιών μας και να τα βοηθήσουμε να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους. Με την έλευση των υπολογιστών και των υπολοίπων παρόμοιων μέσων, τα παιδιά δεν έχουν την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους κι αντ’ αυτού επαναπαύονται στην παρακολούθηση των εικόνων που προβάλλονται στις συσκευές τους. Πράγματι, μπορούμε να διαβάσουμε βιβλία στο τάμπλετ, αλλά δεν είναι το ίδιο με την ανάγνωση ενός παραδοσιακού βιβλίου και τη χρήση αυτού του πολύτιμου μέσου για να δημιουργήσουμε νέες εικόνες στα παιδιά.

Είναι αλήθεια ότι η τεχνολογία έχει πολλά θετικά στοιχεία, αλλά δεν αξίζει να καταστρέφουμε το δυναμικό των παιδιών μας και την ανάγκη τους για πραγματική διασκέδαση. Ίσως σε κάποιους να ακούγεται τρομακτικό να αφήσουμε τα παιδιά μας ελεύθερα να διασκεδάσουν όπως εκείνα φαντάζονται, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το παιχνίδι είναι ο δικός τους τρόπος να γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους.

Δείτε πώς αρχίζουμε να βοηθάμε τα παιδιά

Τα παιδιά που βαριούνται, παρόλο που μεγαλώνουν διαφορετικά από εμάς, μπορούν να ανατρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας. Μπορούν να μάθουν να απομακρύνονται από τα τεχνολογικά μέσα, για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Κάνοντας τα παρακάτω, μπορείτε να «απογαλακτίσετε» τα παιδιά σας από την τεχνολογία.

  1. Αποσυνδέστε τις συσκευές.

Τα παιδιά δεν μπορούν να διασκεδάζουν μόνο όταν η τηλεόραση ή ο υπολογιστής είναι ενεργοποιημένα. Σε πολλές σύγχρονες οικογένειες, όταν έρθει η ώρα για φαγητό, κάποια παιδιά παίρνουν μαζί τα τηλέφωνά τους. Όταν κάνουν κάποια εργασία, η τηλεόραση εξακολουθεί να παίζει. Αυτό, είναι ισοδύναμο της άσκοπης κατανάλωσης τροφής όταν δεν είμαστε πραγματικά πεινασμένοι.

Επιχειρήστε να αποσυνδέετε τις συσκευές ή απλά να τις απενεργοποιείτε κάθε φορά που μπορείτε να ασχοληθείτε με κάτι άλλο μαζί με τα παιδιά σας, όπως για παράδειγμα όταν οργανώνετε μια συνάντηση με φίλους στο σπίτι. Αποσυνδέστε τις συσκευές και συνδεθείτε με τα παιδιά σας, έτσι για την αλλαγή.

  1. Διδάξτε τα παιδιά σας.

Δοκιμάστε να διδάξετε τα παιδιά σας σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, μιλήστε τους για τα διασκεδαστικά πράγματα που υπήρχαν πριν από την τεχνολογία και εξακολουθούν να υπάρχουν. Βοηθήστε τα να δοκιμάσουν και τα δύο εξίσου και να απορροφήσουν την αξία που έχει το καθένα από αυτά να τους προσφέρει, έτσι ώστε να μεγαλώνουν ισορροπημένα κι όχι στερημένα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που ένα παιδί μπορεί να μάθει και από τις δύο πλευρές του νομίσματος.

  1. Προγραμματίστε ημέρες «χωρίς τεχνολογία».

Για να βοηθήσετε τα παιδιά να ξεφορτωθούν για λίγο τα μέσα τεχνολογίας, μπορείτε να δοκιμάσετε να προγραμματίσετε μια μέρα εμπλουτισμένη με δραστηριότητες που δεν αφορούν φορητούς υπολογιστές, τηλέφωνα και άλλες συσκευές. Ίσως να είναι δύσκολο στην αρχή, επειδή τα παιδιά έχουν συνηθίσει σε αυτές τις μορφές ψυχαγωγίας.

Ωστόσο, μετά από λίγο, θα αναπτύξουν την επιθυμία να κάνουν κι άλλα πράγματα, όπως αθλητισμό και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες. Μπορείτε να προγραμματίσετε αυτές τις μέρες για το Σαββατοκύριακο ή να τις ξεχωρίσετε, έχοντας μία μέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και μία το Σαββατοκύριακο. Καθώς τα παιδιά σας συνηθίζουν σε αυτή τη διαδικασία, μπορείτε στη συνέχεια  να αυξήσετε το χρόνο.

  1. Επιστροφή στη φύση

Ένας άλλος τρόπος για να αναζωογονήσετε τη φαντασία σας είναι να βγείτε στη φύση. Πηγαίνετε κάμπινγκ, πηγαίνετε για ψάρεμα, ή απλά κάντε μια βόλτα στο πάρκο (χωρίς ακουστικά). Η τεχνολογία μάς έχει κρατήσει κλεισμένους μέσα για πάρα πολύ καιρό. Μας στερεί τη βιταμίνη D από τον ήλιο, αλλάζει τη φυσιολογία μας και επιδεινώνει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι, αν δεν βγαίνουμε έξω, μειώνουμε τη διάρκεια ζωής μας. Όταν βγείτε έξω, βρείτε μια υπαίθρια δραστηριότητα. Εάν πρέπει να κάνετε κάποια συγκεκριμένη δουλειά έξω, κάντε την να μοιάζει με παιχνίδι!

Ας επιστρέψουμε στην πραγματική διασκέδαση

Αν και η τεχνολογία θα εξακολουθήσει να είναι παρούσα στην καθημερινότητά μας, αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε σε καμία περίπτωση είναι να εγκαταλείψουμε την ομορφιά αυτού του κόσμου. Τα παιδιά που βαριούνται δεν μπορούν να διασκεδάσουν, όπως κάναμε εμείς, επειδή οι εγκέφαλοί τους άλλαξαν. Ολόκληρη η νοοτροπία τους έχει τροποποιηθεί για να δεχτεί τον τρόπο ζωής του σήμερα. Πρέπει λοιπόν να τα βοηθήσουμε να παραμείνουν επικεντρωμένα σε αυτά που πραγματικά αξίζουν. Αυτή είναι η πραγματική πρόκληση.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να τα βοηθήσουμε να δουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Μην ξεχνάμε ότι όλα είναι θέμα επιλογών και μερικές φορές χρειάζεται να επιλέγουμε μια διαφορετική πορεία για να ενισχύσουμε τη φαντασία μας και να γνωρίσουμε καλύτερα τον κόσμο μας. Ας επαναφέρουμε τη διασκέδαση για τα παιδιά και ας τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν το μυαλό τους. Σας ενθαρρύνω να βγείτε από τη φούσκα της τεχνολογίας και να ζήσετε τη διασκέδαση του χθες.

 

Βιβλιογραφικές αναφορές:

https://www.parents.com

https://www.psychologytoday.com

Facebook Twitter Google+ LinkedIn