Η θεραπεία με τον Nαρκισσιστικό Θεραπευόμενο

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ|

Το σεμινάριο βασίζεται στην θεωρία των αντικειμενοτρόπων σχέσεων και το έργο του Heinz Kohut επάνω στο ναρκισσισμό και τη θεραπεία με τον ναρκισσιστικό θεραπευόμενο. Σκοπός είναι η κατανόηση των αιτιών που οδηγούν τον εαυτό στη διατήρηση της ναρκισσιστικής του παντοδυναμίας και στην άρνηση της εξάρτησης, μέσα από πραγματικά παραδείγματα θεραπείας, που θα βοηθήσουν το θεραπευτή να εργαστεί με ναρκισσιστικές περιπτώσεις. Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, συμβούλους ψυχικής υγείας, ψυχιάτρους), φοιτητές και απόφοιτους προγραμμάτων ψυχολογίας και εκπαιδευόμενους ψυχοθεραπευτές. Κατά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν κατανοήσει τις απαρχές της δημιουργίας του ναρκισσισμού, τα στοιχεία της ναρκισσιστικής προσωπικότητας και θα έχουν αποκομίσει γνώσεις και εργαλεία για να μπορούν να δουλέψουν με ναρκισσιστικούς θεραπευόμενους.

«Το πιο επίπονο στα συναισθήματα του ναρκισσιστικού εαυτού, είναι ότι η έλλειψη ενσυναίσθησης από την πλευρά των άλλων, τον έκανε να μην τα αισθάνεται ανθρώπινα και, ως εκ τούτου, να μην νιώθει άνθρωπος κι αυτός. Όταν κάποιος τραυματίζεται, αναδεικνύεται η ευαλωτότητα της ανθρώπινης φύσης, από την οποία οι άλλοι εύκολα παίρνουν απόσταση ή της φέρονται σκληρά. Αυτή η αντιμετώπιση κραδάζει τα θεμέλια του εαυτού. Τον κάνει να αναρωτιέται ποιος είναι ή, ακόμα χειρότερα, τι είναι. Ο ευάλωτος εαυτός προσπαθεί μανιωδώς να ξαναβιώσει την ομοίωση με τους άλλους, να ξαναενωθεί μαζί τους, και συμμορφώνεται με ό,τι του υποδείξουν. Διαχειρίζεται αυτό που βλέπουν οι άλλοι σ’ εκείνον, όπως του πουν, με την ελπίδα ότι θα γεμίσει με κάτι δικό τους μέσα του και θα ξαναγίνει ένας από αυτούς. Όταν αυτό αποτύχει, καταλήγει να νιώθει ότι δεν είναι άνθρωπος, αλλά αντικείμενο, και φυσικά φέρεται στους άλλους ως αντικείμενα επίσης.»

Δομή:

– Η ναρκισσιστική φάση

– Η ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας

– Ο ιδανικός εαυτός

– Η φάση της εξάρτησης

– Η διαπραγμάτευση του ναρκισσιστικού εαυτού

– Το καθρέφτισμα

– Η επιβεβαίωση της αξίας

– Φόβος εξάρτησης

– Οι ναρκισσιστικές μεταβιβάσεις εαυτοαντικειμένων

– Δημιουργώντας σχέση με το ναρκισσιστικό θεραπευόμενο

– Η ενσυναισθητική κατανόηση της απόσυρσης στη θεραπεία

– Ο θεραπευτικός στόχος

– Η θεραπευτική εργασία με το ναρκισσιστικό θεραπευόμενο: Η περίπτωση του Γιάννη

Εισηγητές:

Ιάκωβος Σιανούδης – Ψυχοθεραπευτής, Συγγραφέας 

Βάγια Ζιώγα – Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια 

Το σεμινάριο θα έχει συνολική διάρκεια 6 ώρες (11.00-17.00) με ενδιάμεσα μικρά διαλείμματα. 

Κόστος 70 – early bird έως 06/04 50€ – φοιτητές 50€ 

Χώρος διεξαγωγής “ATHENS MINDFIT” Νικ. Γεννηματά 7 (μετρό Πανόρμου).

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. 

Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ είτε πιστοποιητικό νόσησης είτε αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ των τελευταίων 48 ωρών λόγω των μέτρων κατά του Covid -19. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη στο χώρο.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές επικοινωνήστε με μήνυμα στη σελίδα ή καλέστε στο 6974482044 (κα Βάγια Ζιώγα).

Η θεραπεία με τον ναρκισσιστικό θεραπευόμενο

________________________________________________________________________________________________________

Facebook Twitter Google+ LinkedIn