“About Milgram”

1545575_946806365405524_3985073742656307852_n

Aπό τις 18 Ιανουαρίου 2016 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.00 μ.μ, θα παρουσιάζεται στον Τεχνοχώρο Cartel η θεατρική παράσταση «About Milgram» (Θεατρική διασκευή του κειμένου “Π(εί)ραμα” της Λουκίας Ανάγνου), σε σκηνοθεσία Αντώνη Κωνσταντουδάκη.

Περίπου πενήντα χρόνια μετά το πολυσυζητημένο πείραμα του Milgram, μία από τις διασημότερες και αμφιλεγόμενες έρευνες που έγιναν ποτέ στον χώρο της ψυχολογίας, μία θεατρική παράσταση έρχεται να «αμφισβητήσει» και να «επανεξετάσει» τα αποτελέσματά της.

Ο Stanley Milgram, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Yale, διεξήγαγε το συγκεκριμένο πείραμα το 1963 με στόχο να εξετάσει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην υπακοή στην εξουσία και στην προσωπική συνείδηση. Ο Milgram ενδιαφερόταν ιδιαίτερα να αποδείξει μέχρι ποιο βαθμό ήταν διατεθειμένοι οι άνθρωποι να ακολουθήσουν μία εντολή, αν αυτή απειλούσε σοβαρά τη σωματική ακεραιότητα ενός άλλου ανθρώπου. Κατέληξε στο συμπέρασμα πως καθημερινοί άνθρωποι είναι ικανοί να υπακούσουν σε εντολές που δίνονται από μία ανώτερη εξουσία, ακόμα κι αν αυτές οδηγήσουν στον θάνατο έναν αθώο άνθρωπο. Υποστήριξε πως η υπακοή στην εξουσία καλλιεργείται σε όλους μας από τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να ακολουθούν εντολές, αν αυτές προέρχονται από κάποια αρχή ηθικά, κοινωνικά ή νομικά αναγνωρισμένη.

Σε μία εποχή που ο πόλεμος, «πάντα εμφύλιος, ποτέ δικαιωμένος», μαίνεται σε τόσα μέρη του πλανήτη μας, με εκατομμύρια αθώα θύματα αλλά και συνέπειες στις ζωές όλων μας, η παράσταση «About Milgram» θέτει ερωτήματα και αναζητεί απαντήσεις.
«Πού ξεκινάει και πού σταματάει η προσωπική ευθύνη του καθένα από εμάς για τη ζωή του συνανθρώπου μας και το μέλλον της ανθρωπότητας;».
«Αποτελεί η τυφλή υπακοή στην εξουσία, όποια μορφή κι αν αυτή έχει, συνενοχή στις αποφάσεις που εκείνη εφαρμόζει;».
«Δικαιώνονται τα αποτελέσματα της έρευνας του Milgram για την αναπόδραστη τάση του ανθρώπου να υπακούει σε εντολές της εξουσίας, αφού έτσι είναι κοινωνικά εκπαιδευμένος;»

“Όταν στους ανθρώπους δεν παραχθούν αρκετά δεδομένα, ώστε να είναι ικανοί να τα ζυγίζουν και να οδηγηθούν στη σωστή απόφαση, τότε επαφίενται σε εκείνους που μοιάζουν περισσότερο σίγουροι. Εδώ είναι και μία πρώτη σύνδεση με την παράσταση που θα παρακολουθήσετε, καθώς κάτι ανάλογο θα διαφανεί μέσα από τα ερωτήματα της πρωταγωνίστριας• η άγνοια που της που αποκαλύπτεται μέσω της συμμόρφωσής της, και που – εν τέλει – ελπίζει να την οδηγήσει στην κάθαρση.
Μέσα σε αυτό, θα χρειαστεί να κατανοήσετε και την ασυνείδητη ανακούφιση που βρίσκουν οι άνθρωποι, ακόμα και όταν εκτελούν κάτι νοσηρό, αφού νιώθουν περισσότερο ως όργανα εκποίησης παρά ως αυτόβουλα όντα. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι παραδίδουμε την βουλισιαρχία μας, και γινόμαστε “αγωγοί”, ώστε να γλυτώσουμε τους εαυτούς μας από τα δύσπεπτα συναισθήματα ενοχής.
Τέλος, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι όπως οι γονείς, έτσι και κάποιος που βρίσκεται σε μία θέση εξουσίας, φωτίζεται από αυτή, και καταλήγει και ο ίδιος φιγούρα της την οποία, ασυνείδητα, διψάμε να ικανοποιήσουμε, ώστε να ανταμειφτούμε με την αποδοχή που θα μας χαρίσει”
Ψυχορροπία

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Αντώνης Κωνσταντουδάκης
Θεατρική Διασκευή: Γιάννης Σάββα
Bοηθός Σκηνοθέτη: Δέσποινα Γεωργοσοπούλου
Σκηνογραφία: Ζωή Αρβανίτη
Εικαστική Επιμέλεια: La Reina
Ρούχα: “Embrace.brand”
Make Up Artist: Έλλη Κριαρά
Κινησιολογία: Μπίλιω Καλιακάτσου
Υπό την Αιγίδα: Unesco Πειραιώς & Νήσων
Επιστημονικοί Συνεργάτες: Γραφείο Ψυχολογικής Υποστήριξης “Ψυχορροπία”

Eρμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ρεβέκκα Γιαννάκη Πανάγος Ιωακείμ Βάλη Μαυρίδη Άννα Μιχαλοπούλου

Πρεμιέρα: 18 Ιανουαρίου 2016 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 9:00 μ.μ.
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήρια: 10 ευρώ γενική είσοδος, 8 ευρώ φοιτητικό και 5 ευρώ για ανέργους 
Προπώληση: Viva
Θέατρο: Cartel Τεχνοχώρος Μικέλη 4 & Αγίας Άννης, Βοτανικός, 12241 (Στάση μετρό Ελαιώνας)
Για όλους τους θεατές, θα υπάρχει δωρεάν μεταφορά από και προς το θέατρο, από την στάση Μετρό Ελαιώνα.

http://www.carteltexnoxoros.com

Facebook Twitter Google+ LinkedIn