Συγκρούσεις: αιτία χωρισμού ή ευκαιρία για μία πιο «δεμένη» σχέση;

ΓΡΑΦΕΙ Η ΒΑΓΙΑ ΖΙΩΓΑ
Ψυχολόγος|

Οι συγκρούσεις αποτελούν ένα απόλυτα φυσιολογικό κομμάτι κάθε σχέσης, υγιούς και μη. Άλλωστε είναι λογικό να μην μπορούμε να συμφωνούμε με κάποιον συνέχεια. Σημασία εδώ έχει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τη σύγκρουση. Υπάρχει πιθανότητα, αν δε χειριστούμε καλά μια σύγκρουση, να προκληθεί βαθύ ρήγμα στη σχέση μας και να πληγωθούμε. Αν, ωστόσο, χειριστούμε τη σύγκρουση με σεβασμό και θετικότητα, τότε μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία για να ενδυναμώσουμε το δεσμό μας με τον άλλον άνθρωπο. Οποιεσδήποτε διαφωνίες κι αν προκύψουν, υπάρχουν τρόποι να διατηρήσουμε δυνατές και να εξελίξουμε τις σχέσεις μας, είτε προσωπικές είτε επαγγελματικές.

diazigia-zeugaria

Σύγκρουση και ανάγκη

Οι συγκρούσεις προκύπτουν από διαφορές μεταξύ των ανθρώπων μικρότερες ή μεγαλύτερες, που αφορούν συνήθως τις αξίες, τα κίνητρα, τις προσδοκίες, τις ιδέες και τις επιθυμίες τους. Κάποιες φορές αυτές οι διαφωνίες μπορεί να φαίνονται ασήμαντες, αλλά όταν εγείρουν έντονα συναισθήματα, τότε μάλλον υπάρχει κάποια βαθειά προσωπική ανάγκη που τα παρακινεί. Αυτή μπορεί να είναι ανάγκη για ασφάλεια, για αναγνώριση, για σεβασμό, για μεγαλύτερη εγγύτητα και οικειότητα και πολλά άλλα. Ο καθένας μας θέλει να τον υποστηρίζουν, να τον φροντίζουν και να τον καταλαβαίνουν, ωστόσο η έκφραση αυτών των αναγκών αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σκεφτείτε για παράδειγμα την ανάγκη για ασφάλεια και την ανάγκη για εξερεύνηση. Τα μικρά παιδιά διαφωνούν με τους γονείς τους συχνά εξαιτίας αυτών των αναγκών, καθώς εκείνα θέλουν να εξερευνήσουν (ανεβαίνοντας για παράδειγμα σε ένα δέντρο) ενώ οι γονείς θέλουν να τα προστατεύσουν, κρατώντας τα ασφαλή (στο έδαφος). Για την επιτυχία, λοιπόν, μίας σχέσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι ανάγκες των μελών της, οι οποίες αξίζουν σεβασμό, κατανόηση και αποδοχή. Στις διαπροσωπικές μας σχέσεις η έλλειψη κατανόησης των διαφορετικών αναγκών του άλλου μπορεί να δημιουργήσει απόσταση και να επιφέρει ρήξη. Το ίδιο συμβαίνει και στις επαγγελματικές μας σχέσεις όπου οι διαφορετικές ανάγκες του καθενός συγκρούονται και έχουν σαν αποτέλεσμα λήξεις συνεργασιών,  ακυρώσεις συμφωνιών και απολύσεις.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε μία σύγκρουση

Για την αντιμετώπιση μίας σύγκρουσης χρειάζεται να εστιάσουμε α) στη δική μας σχέση με τη σύγκρουση και β) στην αναγνώριση, την κατανόηση και την ενσυναίσθηση που δείχνουμε στις ανάγκες τις δικές μας αλλά και του άλλου.

Το πρώτο σκέλος αφορά το πώς νιώθουμε εμείς απέναντι σε μία σύγκρουση. Μας είναι εύκολο να υποστηρίξουμε τη γνώμη μας και να έρθουμε σε ρήξη ή φοβόμαστε να συγκρουστούμε και το αποφεύγουμε με κάθε τρόπο; Είναι πιθανό να έχουμε εμπειρίες από την πρώιμη παιδική ηλικία ή από προηγούμενες σχέσεις μας, όπου οι συγκρούσεις ήταν αρκετά τραυματικές για εμάς και φέρουμε ακόμη τις πληγές τους. Σε αυτή την περίπτωση πιθανότατα δε θα εμπλεκόμαστε συχνά σε διαμάχες και θα κάνουμε πίσω τις ανάγκες μας προκειμένου να μην πληγωθούμε ξανά. Ωστόσο, μία σύγκρουση αν δεν επιλυθεί, θα είναι πάντα κάπου μέσα στη σχέση μας μέχρι να της δώσουμε σημασία.  

Το δεύτερο σκέλος αφορά την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τόσο τη δική μας ανάγκη όσο και την ανάγκη του άλλου. Συνήθως αν δεν το κάνουμε για τον εαυτό μας, δεν το κάνουμε και για τον άλλον. Είναι σημαντικό να μπορούμε να πούμε πως νιώθουμε και τι ακριβώς θέλουμε σε μία διαμάχη και να μην προσπαθούμε απλώς να επιβληθούμε. Από την άλλη, είναι εξίσου σημαντικό να αντιμετωπίζουμε την ανάγκη του άλλου με κατανόηση και θετικότητα. Ίσως ανακαλύψουμε ότι δε διαφέρει πολύ από τη δική μας και έτσι να μπούμε για λίγο στη θέση του. Ας μην ξεχνάμε ότι μέσα σε μία σύγκρουση και τα δύο μέλη αισθάνονται απειλή (πραγματική ή μη). Χρειάζεται να είναι σεβαστό ότι ο καθένας αντιμετωπίζει μία διαμάχη σύμφωνα με τις δικές του αντιλήψεις και εμπειρίες, η απόλυτη αντικειμενικότητα δεν υπάρχει για κανένα από τα δύο μέλη.

Ο σεβασμός, οι ήρεμες αντιδράσεις, η επιδίωξη συμβιβασμού και η πίστη ότι η επίλυση της σύγκρουσης είναι το καλύτερο και για τις δύο μεριές, μετατρέπουν τη σύγκρουση σε μία ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον άλλον, να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στη σχέση μας και να αισθανθούμε πιο ασφαλείς, γνωρίζοντας ότι αυτή η σχέση μπορεί να ξεπεράσει διαφωνίες και διαμάχες.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn