Συμβουλές για φροντιστές ανθρώπων με άνοια

ΓΡΑΦΕΙ Η ΖΩΗ ΑΛΕΞΟΥΛΗ
Ψυχολόγος-Συγγραφέας|

Προς φροντιστές ανθρώπων με άνοια:

Ενημερωθείτε και εμπιστευτείτε τους επαγγελματίες υγείας.

Ένα πλήθος επαγγελματιών υγείας ( ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές κλπ) εργάζονται στο πλευρό των ασθενών με άνοια και των φροντιστών τους. Ο κάθε ένας επαγγελματίας  από τους παραπάνω συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών και των φροντιστών από τη μεριά της επιστήμης του. Ο μόνος όμως που δύναται να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή είναι ο γιατρός. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα φάρμακο δεν έχει την ίδια ακριβώς επίδραση στον κάθε ασθενή και να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι το μαγικό χάπι που θα μπορούσε να επαναφέρει τον αγαπημένο μας  στην προηγούμενη κατάσταση.

rt3q4rtqw34rt

Είναι πολύ σημαντικό να εμπιστεύεστε το γιατρό σας. Αν για κάποιον πολύ συγκεκριμένο λόγο κρίνετε ότι θα πρέπει να διακόψετε τη συνεργασία μαζί του, αυτό ακούγεται  λογικό καθώς θα πρέπει να υπάρχει  χημεία μεταξύ σας και εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του. Είναι επίσης θεμιτό και πολλές φορές απαραίτητο να ακούσετε και μία δεύτερη γνώμη από γιατρό – εξειδικευμένο πάντα σε αυτό το πεδίο – ψυχίατρο ή νευρολόγο. Αν όμως αλλάζετε το γιατρό κάθε βδομάδα ή παίρνετε πρωτοβουλίες για τη φαρμακευτική αγωγή και τη δοσολογία τότε πρώτα από όλα βάζετε σε κίνδυνο τον άνθρωπο σας. Δεύτερον δεν αφήνετε το φάρμακο να δράσει  και βγάζετε συμπεράσματα για την ανικανότητα του καθώς και του γιατρού, άδικα.

Είναι πολύ πιθανό  να μην έχετε συμβιβαστεί  με τη φύση της ασθένειας. Είναι ανθρώπινο. Είναι πολύ δύσκολος  ο ρόλος  του φροντιστή. Είναι όμως και πολύ επικίνδυνο.  Προσπαθήστε να ενημερώνεστε από τους επαγγελματίες υγείας για τη φύση των ασθενειών αυτών, για το γεγονός ότι εξελίσσονται και χειροτερεύουν και για τα συμπτώματα που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε σε κάθε  επόμενο στάδιο. Μη διστάζετε να θέσετε τους προβληματισμούς και τις απορίες σας. Το μόνο σίγουρο είναι  ότι έχετε να αντιμετωπίσετε μία δύσκολη πραγματικότητα. Δεν είστε μόνοι, υπάρχουν άνθρωποι εξειδικευμένοι να σας ενημερώσουν και να σας υποστηρίξουν.  Ξεκινήστε με το να αποδεχτείτε την κατάσταση. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Και το δυσκολότερο.

Και το κυριότερο.. Εφοδιαστείτε με υπομονή και αγάπη για τον άνθρωπο σας και μην ξεχνάτε να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας! Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για  χαλάρωση, ξεκούραση και διασκέδαση. Για να μπορέσετε να φροντίσετε τον άνθρωπο σας, πάνω από όλα θα πρέπει να είστε κι εσείς υγιείς. Χρειάζεται ενημέρωση, πρόγραμμα και αναγνώριση των δυνατοτήτων σας. Ως άνθρωποι έχετε κι εσείς τα δικά σας όρια και αντοχές. Εκμεταλλευτείτε οποιαδήποτε πηγή βοήθειας προς όφελος σας. Το αξίζετε.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn