Τα χαρ/κά προσωπικότητας που αυξάνουν τις πιθανότητες να πετύχετε

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, MSc
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια|

Ίσως νομίζετε ότι οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι τα είχαν όλα, και ίσως μερικοί από αυτούς όντως τα είχαν. Ωστόσο, υπάρχουν επιτυχημένοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν παράξενα χαρακτηριστικά προσωπικότητας και δεν τους ήρθαν όλα «δεξιά». Η επιτυχία έρχεται με πολλούς τρόπους, είτε εργάζεστε για μια εταιρεία είτε είστε επιχειρηματίας. Και το να είσαι επιτυχημένος δεν είναι κάτι που δημιουργείται πάντα από το να κοιμάσαι νωρίς, να αποφεύγεις τους περισπασμούς και να έχεις καλή κοινωνική ζωή. Μερικές φορές το να κερδίζεις στη ζωή σημαίνει να έχεις μια μοναδική προσωπικότητα, ακόμη και έναν εντελώς περίεργο τρόπο ζωής.

psychology-banner-v3

Εφτά παράξενα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που σχετίζονται με την επιτυχία

1. Εσωστρέφεια
Πραγματικά δεν θα χαρακτήριζα περίεργο το να είσαι εσωστρεφής. Μου αρέσει πολύ αυτό το χαρακτηριστικό. Αλλά η κοινωνία δίνει τόση έμφαση στο ότι οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι ο πιο επιτυχημένος τύπος ανθρώπων. Υπάρχει αυτή η λανθασμένη ιδέα ότι τα κοινωνικά, ομιλητικά και υπερβολικά φιλικά άτομα είναι αυτά που μπορούν να φέρουν μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους και στον κόσμο. Οι εταιρείες δίνουν προσοχή στους εξωστρεφείς και αναμένουν ότι η επιτυχία θα προέλθει από αυτά τα χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι μεγάλοι στοχαστές. Μπορούν μερικές φορές να είναι ομιλητικοί, αλλά χρειάζονται και χρόνο διακοπής για να ενεργοποιηθούν εκ νέου. Σε αυτή την «ήσυχη» περίοδο, οι ιδέες αναδεύονται χωρίς διακοπή από άλλους ανθρώπους και πολυσύχναστα μέρη. Οι εταιρείες συχνά απορρίπτουν τα εσωστρεφή άτομα και μετά μετανιώνουν για αυτήν την απόφαση. Ο εσωστρεφής μπορεί να επιφέρει μεγάλες αλλαγές, απλά πάρτε τον Albert Einstein και τον Bill Gates, για παράδειγμα, και αυτοί οι τύποι ήταν εσωστρεφείς.

2. «Έξω από το κουτί»
Το να έχεις τις σωστές απαντήσεις, να ακολουθείς αυστηρούς κανόνες και να μαθαίνεις από το βιβλίο μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχία στη ζωή, χωρίς αμφιβολία. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά που σκέφτονται εκτός πλαισίου, θέτουν αντισυμβατικές απαντήσεις σε ερωτήσεις και κατά καιρούς παραβιάζουν μερικούς κανόνες, είναι αυτά που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο.

Καθώς αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν, παραμένουν δημιουργικά και όταν πρόκειται για επιτυχία, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα ακολουθούν το κοπάδι σε μια επιτυχημένη εταιρεία. Σημαίνει τη δημιουργία της δικής τους μάρκας, την επίδραση στην αλλαγή και την ανακίνηση των πραγμάτων.

3. Περιέργεια
Μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους ήταν επίσης περίεργοι για τα πράγματα. Βλέπετε, το να έχετε αυτήν την ακόρεστη ανάγκη να μάθετε ό, τι θέλετε για οποιονδήποτε τομέα ενδιαφέροντος είναι ένας δρόμος για να ανακαλύψετε κάτι τεράστιο. Αν και φαίνεται ότι δεν έχουν απομείνει νέες ιδέες, η περιέργεια οδηγεί στην εύρεση αυτών των σπάνιων πολύτιμων λίθων που οδηγούν σε μαγικά αποτελέσματα. Και δεν αφορά μόνο τις ανακαλύψεις. Η βελτίωση των υπαρχόντων προϊόντων και υπηρεσιών απαιτούν περιέργεια για τους τρόπους με τους οποίους αυτά λειτουργούν και πώς μπορούν να γίνουν πιο χρήσιμα για το κοινό.

4. Λέγοντας «όχι»
Το να λες στους ανθρώπους «όχι» είναι υποτιμημένο. Οι άνθρωποι είναι πλάσματα που τους αρέσει να ευχαριστούν τους άλλους ανθρώπους και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο πολλά εγχειρήματα, σχέσεις και φιλίες αποτυγχάνουν. Για κάποιο περίεργο λόγο, δεν θέλουμε να απογοητεύσουμε κανέναν και νιώθουμε σαν να μπορούμε να κάνουμε τους πάντες ευτυχισμένους όλη την ώρα. Αυτό είναι αδύνατο.

Εξασκηθείτε στο να λέτε «όχι» όταν δεν θέλετε να πείτε ναι σε κάτι, επειδή το να προσπαθείτε να ευχαριστήσετε τους πάντες μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας από τους στόχους σας. Πολλοί από εμάς λέμε «ναι» μόνο για να ικανοποιήσουμε τους άλλους και να τελειώσουμε τη συζήτηση. Δεν μπορούμε να είμαστε επιτυχημένοι αν δεν πάρουμε πίσω από τη δύναμή μας να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το σωστό. Το να πούμε «όχι» εξαλείφει πολλά εμπόδια από τον δρόμο της επιτυχίας.

5. Παλαιότερη επιρροή τραύματος
Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι το να αντιμετωπίσουμε τα προηγούμενα τραύματα θα μας έκανε αδύναμους ανθρώπους. Αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Η επιβίωση από τραύμα στο παρελθόν δημιουργεί δύναμη και αντοχή. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν περάσει δυσκολίες και έχουν τη δύναμη να προχωρήσουν πέρα από τις αποτυχίες αυτές για να επιτύχουν τους στόχους τους. Η ενσυναίσθηση γεννιέται επίσης από τραύματα του παρελθόντος και αυτό μας βοηθά να είμαστε πιο ενσυναίσθητοι σε τομείς εργασίας όπου χρειάζεται. Μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στον κόσμο έχουν φρικτές σωματικές και ψυχικές πληγές από το παρελθόν.

6. Ακροατές
Μερικοί επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν συνεχείς ομιλίες, καταγράφουν βίντεο στο YouTube και πραγματοποιούν συνέδρια για να διδάξουν στους άλλους πώς να επιτυγχάνουν στόχους. Και ναι, αυτό τους ταιριάζει σε κάποιο βαθμό. Αλλά αυτοί που ξεπερνούν αυτό το επίπεδο είναι καλοί ακροατές. Η ακρόαση είναι ένα χαρακτηριστικό που πολλοί άνθρωποι δεν έχουν.

Μπορεί να κάθεστε και να ακούτε τι λένε οι άλλοι, αλλά αντί να απορροφάτε τις λέξεις, διαμορφώνετε ήδη τις απαντήσεις σας. Όντως, πολλοί από εμάς το κάνουμε αυτό χωρίς να το σκεφτούμε. Και ναι, θα πρέπει να εξασκηθούμε στην καλύτερη ακρόαση.

Αλλά για να έχετε μια πραγματικά επιτυχημένη ζωή όπου μπορείτε να έχετε αντίκτυπο στον κόσμο, πρέπει πρώτα να ακούσετε τους άλλους και να λάβετε υπόψη τις ιδέες τους. Ακούστε, πάρτε τις λέξεις και αναλύστε τις πριν μιλήσετε. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πού μπορεί να σας οδηγήσει αυτό.

Ποια είναι τα περίεργα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας;
Πριν αφήσετε κάποιον να υποβαθμίσει τα ιδιόρρυθμα χαρακτηριστικά σας, σκεφτείτε ότι εκεί μπορεί να κρύβεται ο λόγος της επιτυχίας σας. Επειδή είμαστε όλοι άτομα με ιδιαιτερότητες και ταλέντα, αυτά τα περίεργα πράγματα που κάνετε θα μπορούσαν να είναι το προσωπικό σας κλειδί για τους θησαυρούς της ζωής. Αγκαλιάστε λοιπόν τα περίεργα χαρακτηριστικά σας και χρησιμοποιήστε τα για την επιτυχία σας.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn