Τι θαυμάζουμε πραγματικά στους υπερήρωες?
ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΥΗ ΚΑΠΑΣΑΚΑΛΙΔΗ
Σύμβουλος ψυχ. υγείας, ψυχοθεραπεύτρια|
Είτε μέσα από τα κόμικς, τα κινούμενα σχέδια, ή τις ταινίες στη μεγάλη οθόνη, έχουμε όλοι δει υπερήρωες σε δράση. Ο λόγος που βλέπουμε υπερήρωες δεν είναι επειδή είναι τέλειοι, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Κάποιοι από εμάς θεωρούμε τους υπερήρωες καλούς με αδιαμφισβήτητη καλοσύνη. Αλλά κανένας ήρωας δεν ταιριάζει πραγματικά σε αυτή την περιγραφή. Γιατί αγαπάμε τους υπερήρωες; Δεν είναι για τις πράξεις τους, το θάρρος και την ανδρεία τους; Σίγουρα. Όμως στην πραγματικότητα αυτά είναι αποτέλεσμα της αποδοχής της σκοτεινής πλευράς τους.
Εάν οι υπερήρωες ήταν τέλειοι, θα ήταν βαρετοί. Δεν έχει σημασία από ποια οπτική γωνία το εξετάζουμε, κανένας υπερήρωας δεν είναι τέλειος. Ο κρυπτονίτης κάνει τον Σούπερμαν ανίσχυρο, ενώ κάποιοι εχθροί ήταν σε θέση να νικήσουν τον Μπάτμαν την πρώτη φορά. Οι υπερήρωες έχουν και αυτοί τις ατέλειες τους. Μήπως κατά κάποιο τρόπο με την πάροδο του χρόνου βρήκαν έναν τρόπο να εγκαταλείψουν τη σκοτεινή πλευρά τους; Ούτε καν! Αυτό είναι που τους κάνει ισχυρούς.
Αυτοί οι μυθικοί άνδρες και γυναίκες προσπαθούν αρχικά να απορρίψουν, στη συνέχεια μάχονται και τελικά αποδέχονται και αξιοποιούν τη σκοτεινή πλευρά τους. Δεν ξεπερνάνε τις σκοτεινές πλευρές τους, αλλά τις ενσωματώνουν… Η σκοτεινή αυτή πλευρά τους, τους ωθεί προς τα εμπρός στις αναζητήσεις τους και με έμφαση και αποφασιστικότητα γίνονται ισχυρές δυνάμεις για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Σκεφτείτε το. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή του Μπάτμαν, η κατάθλιψη του Spiderman, η οργή του Hulk, η διαταραχή μετατραυματικού στρες του Superman, η αντικοινωνική διαταραχή του Wolverine, ή η κλειστοφοβία της Storm στην πραγματικότητα λειτουργούν ως πηγή ή κίνητρο για ισχυρή δράση.
Κάθε ένας από τους υπερήρωες που λατρεύουμε είναι ατελής και υπομένει μια επική μάχη, έχοντας μέσα του μια σκοτεινή πλευρά.
Δεν έχει σημασία πόσο πολύ προσπαθούμε (ή πόσο κοντά νομίζουμε ότι είμαστε), δεν θα είμαστε ποτέ σε θέση να φτάσουμε την τελειότητα. Ο λόγος που οι υπερήρωες φαίνονται να είναι τέλειοι είναι επειδή βρίσκονται λίγο πιο κοντά στην τελειότητα από ό, τι το μέσο άτομο. Εστιάζοντας, όμως, στο να είμαστε τέλειοι, στην πραγματικότητα παραμένουμε στάσιμοι. Δεν μπορούμε να είμαστε τα πάντα για όλους. Ανησυχούμε να είμαστε τέλειοι, ενώ οι υπερήρωες απλώς φορούν τα κοστούμια τους, πάνε εκεί έξω και κάνουν τη δουλειά τους με αποτελεσματικό τρόπο. Παρά το γεγονός ότι ο υπερήρωας καταφέρνει, στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχουν μερικές φορές όπου ο υπερήρωας αποτυγχάνει παταγωδώς. Η αποτυχία είναι μια προσωρινή οπισθοδρόμηση, όπου ο υπερήρωας δεν εμμένει σε αυτή. Μετά την αποτυχία, ο υπερήρωας βάζει ξανά το κοστούμι του και προσπαθεί ξανά να κάνει την δουλειά του.
Αν, λοιπόν, οι υπερήρωες μπορούν να κάνουν ό, τι κάνουν και να κάνουν λάθη, τότε μπορούμε και εμείς να κάνουμε κάποια λάθη.
Πολύ συχνά, η μεγαλύτερη εξέλιξη μας έχει ανθίσει από μια σύγκρουση, μια διαφωνία, μια αναστάτωση, μια αλλαγή, μια δυσφορία, ή ακόμα και από βαθιά θλίψη που στην αρχή βιώσαμε και αργότερα ξεπεράσαμε. Και ας σκεφτούμε για μια στιγμή το πραγματικό βάθος και την εξέλιξη που είχαμε στη ζωή μας, με τις δεσμεύσεις, τις σχέσεις, τη μάθηση και την ανάπτυξη. Από πού προέρχονται στην πραγματικότητα; Μα φυσικά από την αποδοχή της ατέλειας και της σκοτεινής πλευρά μας…